Ποιοί είμαστε

Το Φirst Breath είναι ένας χώρος ενημέρωσης και ανακάλυψης για τη σημασία και τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού και της γέννησης και στηρίζει τους γονείς στην προετοιμασία τους για τον ερχομό του παιδιού τους στη ζωή.

Οργανώνουμε σεμινάρια προετοιμασίας για τον τοκετό, τον θηλασμό και τη γονεϊκότητα.

Οργανώνουμε σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη γέννηση.

Οργανώνουμε δράσεις με στόχο την ενημέρωση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου για τη σημασία της περιγεννητικής περιόδου στη ζωή του ανθρώπου.

Το ΦirstBreath προκύπτει από την κατανόηση της αλήθειας ότι η στιγμή της πρώτης αναπνοής είναι καθοριστική για τον άνθρωπο και μέσα σε αυτή κρύβονται αποφάσεις και πεποιθήσεις για τη ζωή ανάλογα με την εμπειρία που είχαμε όταν πήραμε την πρώτη μας αναπνοή.

Έτσι, με πρόθεση να τιμήσουμε τη σημασία που έχει η μετάβαση του παιδιού από το ενδομήτριο στο εξωμήτριο περιβάλλον και η είσοδός μας στη ζωή βαφτίσαμε το εγχείρημά μας ΦirstBreath (ΠρώτηΑναπνοή).

Στις συναντήσεις μας βρίσκουμε μαζί την εμπιστοσύνη σε αυτή τη φυσική δημιουργική διαδικασία, τη γέννηση ενός παιδιού. Εδώ προετοιμαζόμαστε όλοι μαζί για να τιμάμε την πρώτη αναπνοή αλλά και κάθε στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας στη ζωή του ανθρώπου.

Δέσποινα Καλπακτσόγλου

Η Δέσποινα Καλπακτσόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Μαιευτική στην Αθήνα, έκανε το μεταπτυχιακό της στην Αγγλία όπου και ξεκίνησε να εργάζεται ως μαία για να επιστρέψει στην Ελλάδα και να εργαστεί για δέκα χρόνια στην Πρώτη Πανεπιστημιακή Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Αθήνας.

Το 2021 γέννησε και αυτή η εμπειρία σηματοδότησε την αλλαγή στην επαγγελματική της πορεία και την απόφαση να δημιουργήσει τον δικό της χώρο που θα φιλοξενεί δράσεις για την ενημέρωση της σημασίας του φυσιολογικού τοκετού και του θηλασμού καθώς και την προετοιμασία γονέων.

Ένα ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος της Δέσποινας είναι το πώς η καλλιτεχνική διαδικασία αντλεί πληροφορία από τη διαδικασία της σύλληψης-κύησης-τοκετού-γέννησης-γαλουχίας αλλά και προσφέρει ένα πλαίσιο εξερεύνησης της ίδιας της εμπειρίας της δημιουργίας και ερχομού του ανθρώπου στη ζωή.

Όραμα

Το Φirst Breath έχει όραμά του να συμβάλλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στον φυσιολογικό τοκετό και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από την γέννηση και την περιγεννητική περίοδο καθώς και να ενημερώσει για τη σημασία τους στη ζωή του ανθρώπου.

Το Φirst Breath είναι ένας χώρος όπου μοιραζόμαστε τη χαρά και την ελευθερία της δημιουργίας και της έκφρασης, σεβόμαστε τη δημιουργική διαδικασία της γέννησης του ανθρώπου και υποστηρίζουμε τους νέους γονείς να καλωσορίσουν το παιδί τους.

Με εργαλείο την τέχνη και την ενημέρωση θέλουμε να μοιραστούμε το μήνυμα του φυσικού τοκετού και τη σπουδαιότητά του, να βοηθήσουμε τη γυναίκα που γεννά να θυμηθεί τη δύναμή της και να τη στηρίξουμε να νοιώσει έτοιμη να γεννήσει και να γαλουχήσει το παιδί της.

Οραματιζόμαστε έναν κόσμο που σέβεται το παιδί, το καλοδέχεται με σεβασμό και ευαισθησία.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κοινότητα που στηρίζει τους γονείς και μοιράζεται την εμπειρία της γονεϊκότητας μαζί τους.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μαζί τον χώρο να γεννιούνται οικογένειες στη χαρά με γονείς που θυμούνται την πληρότητά τους να ανταπεξέλθουν στο ταξίδι της γονεϊκότητας.

Είπαν για εμάς

Μαρία

Είχα δεδομένο από πάντα ότι τα μαθήματα «ανώδυνου τοκετού» είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της «διαδικασίας».

Παρ’ όλο που ήμουνα από μόνη μου διαβασμένη για το μετά, πίστευα ότι θα με βοηθήσουν να έχω «οδηγίες χρήσης» για την επίμαχη στιγμή.

Οι συναντήσεις με τη Δέσποινα ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία, τελείως διαφορετική από αυτό που φανταζόμουνα και έβλεπα στις ταινίες.

Τα μαθήματα περνούσαν το ένα μετά το άλλο και ακόμα δεν είχα ακούσει τίποτα για το πώς πρέπει να αναπνέω, να στέκομαι, τί να κάνω και πώς να το κάνω.

Χωρίς ίχνος διδακτισμού η Δέσποινα σε εισάγει στα μυστικά της μαγικής στιγμής της γέννησης, σου εξηγεί, και σε προετοιμάζει να ανακαλύψεις όσα ήδη το σώμα σου έχει σχεδιαστεί και ξέρει να κάνει.

Οι πληροφορίες και οι γνώσεις που απέκτησα ήταν πολλές τόσο για τη διαδικασία του τοκετού όσο και για τη φροντίδα του μωρού τον πρώτο καιρό μετά τη γέννηση. Αλλά το πιο σημαντικό δεν μετριέται…

Με ένα μοναδικό συνδυασμό γνώσεων, επαγγελματισμού και ενσυναίσθησης, η Δέσποινα κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια την εσωτερική μου δύναμη, να με κάνει να νιώσω ασφάλεια και να με προετοιμάσει ψυχικά για τη μεγάλη στιγμή.

Και μόνο όταν τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν, ήταν πλέον σαφές γιατί τα μαθήματα δεν ήταν «ανώδυνου τοκετού» αλλά «ψυχοπροφυλακτικής»

Ιάκωβος

Η εμπειρία παρακολούθησης των μαθημάτων προετοιμασίας εγκύων και συντρόφων τους για τον τοκετό, τον θηλασμό και τη γονεϊκότητα ήταν εξαιρετική. Χάρη στη Δέσποινα έλαβα πληροφορίες τις οποίες θεωρώ άκρως σημαντικές προκειμένου να προετοιμαστούν οι μέλλοντες γονείς για τις διάφορες φάσεις που προηγούνται του τοκετού, καθώς και για τη φροντίδα του βρέφους.

Μέσω της άρτιας επιστημονικής κατάρτισής της και της λεπτοφυούς ενσυναίσθησής της, η Δέσποινα μας οδήγησε σε μια βαθειά μορφωτική διαδικασία. Μας χάρισε και την παρουσία της στον τοκετό προσφέροντάς μας απίστευτη υποστήριξη και αδιάλειπτη φροντίδα.

Πιστεύω πως, έχοντας αυτή τη δυνατότητα, η παρακολούθηση αυτών των μαθημάτων είναι πολύ σημαντική και για τους μέλλοντες πατεράδες, κατ’ αρχάς για να προσφέρουν ουσιαστική υποστήριξη στην κυοφορούσα και τη νέα μαμά, καθώς και να λάβουν ενεργό ρόλο στις φάσεις της εγκυμοσύνης, του τοκετού και τη φροντίδα του μωρού.

Θα είμαι πάντα ευγνώμων στη Δέσποινα για όλα όσα μας χάρισε!

Έφη

Είναι μεγάλη ευτυχία να συναντάς ανθρώπους που είναι φτιαγμένοι για να κάνουν την δουλειά που κάνουν, ευτυχία και καλή τύχη…

και η Δέσποινα είναι μια τέτοια, σπάνια, περίπτωση!

Συνδυάζει με ένα πολύ προσωπικό και αυθεντικό τρόπο την τεκμηριωμένη επιστημονικότητα με την ανθρωπιά και την ευαισθησία που απαιτεί το επάγγελμα της μαίας.

Οι γνώσεις που μας μετέδωσε ήταν πολυεπίπεδες και ολιστικές, καλύπτοντας την προετοιμασία του τοκετού, τη γέννα και τη φροντίδα του μωρού μετά τη γέννηση, με έμφαση στον θηλασμό και την ασφαλή προσκόλληση του βρέφους στη μητέρα.

Μας προετοίμασε σαν ζευγάρι, με συνόδευσε σαν γυναίκα και μας υποστήριξε σαν οικογένεια,
πλέον, κατά την περίοδο της λοχείας με ένα αληθινό και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, με ενημέρωσε για την αξία του φυσιολογικού τοκετού και με βοήθησε να τον καταφέρω, ζώντας την πιο μαγική στιγμή της ζωής μου! Με ενημέρωσε για την αξία του μητρικού θηλασμού και με βοήθησε να θηλάσω για ένα χρόνο το μωράκι μου, αποκλειστικά με το δικό μου γάλα!

Το σημαντικότερο από όλα όμως ήταν ότι με έκανε να νιώθω ότι έχω ένα δικό μου άνθρωπο, μια δικιά μου γυναίκα, για να μπορέσω να στηριχτώ πάνω της σε ό,τι χρειαστώ, ακόμα και σήμερα, μετά από δύο και πλέον χρόνια.

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν χωράνε σε λέξεις οι επαγγελματικές και προσωπικές αρετές της Δέσποινας, μάλλον γιατί είναι από εκείνους τους ανθρώπους που τα δώρα τους είναι τόσο πολύτιμα που το μόνο αντίδωρο είναι η βαθιά και παντοτινή ευγνωμοσύνη!